képtár

a legújabb képek

Az idei első "felszínes" 0 hozzászólás
Csak egyszerűen harcsára!

2010. szeptember 23. - 2 hozzászólás

Harcsapergetés közben számomra mindig merülnek fel dilemmák a felszerelés kapcsán. Az egyik ilyen sarkalatos pont a zsinór, és a csali rögzítése. A modern fonott zsinórok szakítószilárdsága már megengedi a 0,20-0,30-as méret használatát. De ezek sem bírják viszont a harcsa gereben fogai okozta sérüléseket. Ezért vastagabb, nagyobb teherbírású fonott zsinórból előkét, úgynevezett „kopóelőkét” kell készítenünk, ha ki is szeretnénk venni harcsánkat.

Bevetés előtt
Bevetés előtt

Már jelentkezik is egy termetes probléma, miszerint az alaposan megvastagodott zsinórunkra (130-170, vagy akár 220 Lbs-s) miként rögzítsük csalinkat. Erre már sokan, sok módszert dolgoztak ki. De én valahol mindegyikbe találtam „hibát”, mert vagy túl bonyolult az elkészítése, vagy nehézkes a csali cseréje, vagy ép nagyon lebutítja a csali mozgását.
Tehát egy gyorsan kivitelezhető, a csali mozgását nem akadályozó megoldásra lenne szükségünk.
Én 130 Lbs-s Sufix előkezsinórt használok 1 m –es hosszban, amin teljes hosszában átvezetem a főzsinórt. Az előkezsinór felsővégét pillanatragasztóval rögzítem a főzsinórhoz, 2-3 cm-es hosszban, majd az alsó végét is ragasztással rögzítem 0.5-1 cm –en. Az így kapott „cipőfűzőre” emlékeztetető előkére a műcsalit, egy végtelenül egyszerű, és sokak által kedvelt not-a-knot kapocsra bízom. Megbízható, a zsinór szakítószilárdságát nem csökkenti, mivel a rögzítéskor csomó nem keletkezik, és a wobblernek is teljesen szabad mozgást biztosít, nem „butítja”. Az 1 méteres „cipőfűzőre” azért van szükség, mert a not-a-knot kapocs, a műcsalik cseréje közben kirojtozza, megsérti a fonott zsinórunkat. Ebben az esetben, csak a sérült rész felett pillanatragasztóval ismét bekenjük 0,5-1 cm-es hosszban az előkét, és a sérült részt pedig egyszerűen levágjuk.
Sajnos a not-a-knot kapocs olyan méretben nem beszerezhető, amire biztonságosan rögzíthetnénk a vastag előkezsinórunkat. Erre a problémára gyógyír, hogy könnyedén elkészíthetünk egy olyan sablont, amivel bármikor gyárthatunk ”szájízünknek” megfelelő harcsázó not-a-knot kapcsot.
Némi kézi szerszám szükséges, mint például csípőfogó, kombinált fogó, lapos fogó, szemhajlító fogó, pontozó, kalapács, filctoll, egy fúrógép, egy kisméretű barkács satu, szilikon spray

1.kép
1.kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felhasználásra kerülő alapanyagok:
- 2 db 3-as fémfúró,
- 1 db 5-ös fémfúró,
- 1db 20x20x60-as szögvas
- tetszés szerinti hosszban 1mm átmérőjű acélhuzal
- egy kevés tömör rézvezeték 1 mm-es átmérővel, vagy ennek hiányában egy gémkapocs. (3. kép)
Első lépésben a lágy rézvezetékből, vagy a gémkapocsból a szemhajlító fogóval formázzuk meg a kívánt méretű not-a-knot kapcsot.(4. kép)
A másodok lépés, hogy a meghajlított ívek középpontját egy papírlapra megjelöljük egy filctoll segítségével. A satuba fogjuk be a méretre vágott szögvasat, majd a 3db pontot a papírlapról a pontozó segítségével másoljuk át (5. kép).
A wobbler fület 5-ös fúróval, majd a másik két jelölést a 3-as fúróval fúrjuk ki. A szögvas belső oldala felől a furatokat óvatosan süllyesszük be. A csigafúrók szárát (2db 3-as, 1 db 5-ös) vágjuk le, és helyezzük be a szögvas furataiba, és hegesszük be a süllyesztett, belső oldal felöl (6. kép). Ezzel kész a sablon, fogjuk be a satuba, és a stiftekre fújjunk egy kis szilikon sprayt, hogy a kész kapcsot könnyebben tudjuk majd lehúzni. Az acéldrót végére hajtsunk egy ívet, és akasszuk be a sablonba (7. kép). Majd hajlítsuk meg az 5mm-es stiftre a wobbler tartó fület (8. kép). Utolsó fázisként hajtsuk vissza az acélhuzalt a 3 mm-es stiften, és csípjük el a huzalt (9. kép). A meghajlított not-a-knot kapcsot még egy kis „utókezelésnek” vetjük alá a szemhajlító fogóval, lapos fogóval, és készen vagyunk.
A stiftek mérete, egymástól való távolságuk, és az acélhuzal vastagsága tetszőleges, az egészen apró kapocstól az egészen nagy, harcsázóig bármilyen not-a-knot kapocs készíthető.

Mádli Bálint

3.kép
3.kép

4.kép
4.kép

5.kép
5.kép

6.kép
6.kép

7.kép
7.kép

8.kép
8.kép

9.kép
9.kép

10.kép
10.kép

11.kép
11.kép

12.kép
12.kép

Hozzászólások

 • 1
  zsani - 2010. szeptember 25. 14:45
  köszi Bálint ezt a remek cikket,nekem is eszembe jutott már,hogy csinálok ilyen kapcsokat :), de ahogy leirtad attól tényleg kedvet is kaptam

  zsanika
 • 2
  MBálint - 2010. szeptember 26. 10:59
  Szia Zsani!
  Remélem sok szép élményt fog nyújtani az általad készített kapcsokkal fogott halak! Bár erősen kifele tekingetünk a harcsázó szezonból, de jó hírem az, hogy lesz jövőre is...:):)

  Bálint

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned.